Hidroizolacija postrojenja za pročišćavanje vode i septičkih jama

Stavke:

  1. Priprema podloge
  2. Brtvljenje spoja između horizontalnih, vertikalnih ili kosih površina
  3. Brtvljenje radnih spojeva
  4. Postavljanje hidroizolacijskog sustava

1. Priprema podloge

Pažljivo čišćenje betonske površine od svakog ostatka ulja i masnoće, uklanjanje svog spojnog materijala oplate do unutrašnjeg zida te uklanjanje svog labavog materijala pjeskarenjem ili ispiranjem vodom pod pritiskom kako bi podloga bila kompaktna i otporna. Reprofilacija gnijezda i pukotina s mikroarmiranim tiksotropnim mortom brzog vezivanja kao SPIDY 15.

2. Brtvljenje spojeva između horizontalnih, vertikalnih ili kosih površina

Nabava i postavljanje vodonepropusne dilatacijske trake iz obitelji AKWABAND ARM. Dilatacijske trake se trebaju međusobno preklopiti i prilijepiti na podlogu s elastičnim hidroizolacijskim premazom kao PLASTIVO 250 i prekriti s istim materijalom po cijeloj izloženoj površini (prosječna potrošnja 0,5 kg/m1).

3. Vlaženje podloge ili nanošenje primera

Prije početka izrade prvog sloja PLASTIVA 250 na betonsku podlogu treba nanijeti odgovarajući prajmer PROFIX 30 (potrošnja 0,2 do 0,3 kg/m²). Kao druga mogućnost je vlaženje površine koja treba biti zasićena vodom, ali bez ležeće ili ukapljene vode (beton oblačno vlažan).

4. Miješanje komponenti sustava PLASTIVO 250

Kod pripreme smjese promiješajte tekuću komponentu u svojoj kanti i zatim je izlijte u vjedro (ne koristite betonske mješalice). Postupno dodavajte praškastu komponentu, nastavljajući s miješanjem električnom mješalicom za ljepilo za keramiku (300 o/min). Smjesa bi trebala biti gotova za otprilike 3-5 minuta koristeći navedenu mješalicu. Možete koristiti i bušilicu s nastavkom za miješanje. Smjesa treba biti homogena i bez grumena. Uvijek koristiti omjer 1:1, odnosno 1 praškasta komponenta u vreći + tekuća komponenta u kantici.

Način mješanja:

Miješanje se vrši otprilike 3 min. Nakon toga se smjesa ostavi cca. 1 min, a potom ponovno izmiješa cca. 2 min. Ostankom u kanti nakon miješanja smjesa se zgušnjava.

5. Postavljanje hidroizolacijskog sustava

Nabava i postavljanje elastičnog hidroizolacijskog premaza, vodonepropusnog do 1,5 atm, modula elastičnosti < 20 N/mm2, kapaciteta premoštavanja pukotina najmanje 1 mm pri temperaturi rada od -20ºC do +60ºC, koeficijenta termičke dilatacije α=10, kao Plastivo 250 ili proizvod jednakih ili boljih karakteristika.

Proizvod se treba jednolično nanijeti na podlogu metalnim gladilicom, valjkom ili prskanjem u ukupnoj debljini od minimalno 2 mm. Nanošenje treba biti u slojevima od 1 mm (prosječna potrošnja 2 kg/m2) u razmacima od najmanje 8 sati i, u slučaju nanošenja prskanjem, neophodno je svaki sloj još svjež zagladiti s metalnom gladilicom.

Aplicirajte PLASTIVO 250 s metalnim gleterom, četkom ili valjkom.

Način aplikacije:

Materijal je potrebno “osjetiti” kako bi se nanio bez problema. Tehnika nanošenja je slična gletovanju zidova. Kod aplikacije je potrebno zagladiti odebljane rubove (tragove) na završetku gletera.

Nakon najmanje 6 sati aplicirajte drugi sloj PLASTIVA 250. Ukupna debljina ne bi smjela biti manja, ali niti veća od 2mm.

Eventualno fino “peglanje nabora” se može izvesti četkom/spužvom namočenom u vodu. Kod upotrebe četke potrebno je nakon svakog prelaza u vjedru vode isprati čestice PLASTIVA, a četku istresti od kapljica prije ponovnog prelaza.

Prema dosadašnjem iskustvu, najčešće se koristi i najbolje rezultate daje inox gleter, a ukoliko nanosite valjkom, upotrebite onaj od moher vune, sa kratkim vlaknima dužine 4 do 5 mm. S takvim valjkom se najlakše radi. Nemojte koristiti valjke sa dugim vlaknima, radi konzistencije sloja. Valjak se ne isplati prati nakon radnog dana, radi nakupljenih malih grumenja polimercementa koji se teško čiste i ometaju rad.